Peter

Alvast gefeliciteerd met je verjaardag! Kijk hieronder welke kazen je hebt gekregen.

L’Etivaz (Grand Cru v/d Gruyere, Zwitserland)

De bergboeren in het Pays d’Enhaut weten precies wat een goede alpenkaas is. Hij is rijk aan aroma’s, heeft een fruitige smaak en doet denken aan hazelnoten. Zoals hun Etivaz, het «kleine broertje» van de wereldberoemde Gruyères.

Deze waadtländer zeldzaamheid wordt op meer dan 130 alpenweiden tussen de gletsjers van Diablerets en de wijnbergen van het Meer van Genève volgens oud gebruik boven een open vuur gemaakt. Tot zijn uiteindelijke rijpheid wordt de kaas echter opgeslagen in de moderne kelder van Etivaz, het dorp aan de Mosses-weg. Bij hun werk in de alpenhut laten de kaasmakers zich graag over de schouder toekijken. Alleen het recept blijft geheim.


Kaltbach Gruyere (Zwitserland)

Kaltbach Gruyere is een kaas die bij de keuring – na ongeveer 5 maanden rijpen – goed genoeg is bevonden voor de Kaltbach grotten. Smaak, kleur en structuur zijn zo goed dat deze kaas in de grotten nog minimaal 9 maanden kan rijpen. De gruyere wordt regelmatig gewassen en gekeerd.

De smaak is lekker pittig en zeker de moeite waard


Schlossberger (Zwitserland)

Harde bergkaas uit de omgeving van Bern. Bereid uit rauwe koemelk afkomstig van Siementalerkoeien. De kaas wordt gemaakt door Kaasmeester Glauser.. De naam is afgeleid van de omgeving van de productie; hier staat de berg Ruienen, ook wel Schlossberg genoemd.

Het familierecept wordt al meer dan vier generatie doorgegeven. Na rijping van 18 maanden in de grotten krijgt de kaas een rijk karakter met kleine eiwitkristallen. Gedurende rijping wordt de kaas met de hand gewassen.


Aarewasser (Zwitserland)

Net als het klimaat in de Aare-vallei, is de smaak van deze kaas mild en romig. Aarewasser dankt zijn naam aan het pure bronwater van de Aare, die wordt gebruikt om de kaas te wassen tijdens het productieproces.

Karakter
Smeltende, zachte, romige textuur met smaken van gras en een hint van paddenstoel.

Seizoensgebondenheid
Tijdens de winter is de smaak van rauwe melk van Aarewasser intenser vanwege de sterkte van de ontwikkelende grijze flora.

Halfharde koemelkse kaas.
melk: rauwe koemelk, silage-vrij
ras: Simmentaler vee
Wielgewicht: 6 kg
leeftijd:> 3 maanden
producent: Glauser dairy, Oberhünigen, Emmental
vetgehalte: 55%


Geniet ervan!!

Van harte gefeliciteerd met je 67e verjaardag!

Yazmina & Frank
Hennie & Ruud